Cihlička tmavého Pu-Erhu z roku 1999

Pu-Erh: 2. Testy 15. 01. 2007 - 20:35Jirka

Pu-Erh cihla 100g - 1999

Prvním Pu-erhem, který jsem podrobil „důkladnějšímu testování“, byla stogramová cihlička z roku 1999…

Bližší info:
Druh: Tmavý lisovaný Pu-Erh – cihla
Hmotnost: 100g
Rok výroby: 1999 (dle dodavatele)
Výrobce: nezjištěn
Dovozce do ČR: Lu Yu Tea
Prodejce: ObchodCajem.Net
Cena: 70Kč

Cihlička má rozměry zhruba 11x6x1,9 (cm). Z obou jejích stran je vylisován nějaký reliéf, který však není čitelný (patrně ty samé čínské „klikiháky“, které jsou i na obalu, příp. jiný nápis). Čajové lístky jdou od cihličky poměrně těžko oddělit a i při opatrné manipulaci se čaj dost drolí a „práší“. Lístky se zdají být narušené a rozlámané na menší části už před procesem slisování. Barva suchých lístků je temně hnědá, místy se ve výlisku vyskytují světlejší lístky. Obsahuje poměrně dost stonků (některým stonkům bych se nezdráhal říkat větvičky). Vůně suchého čaje není moc výrazná, je jen velmi lehce zemitá, připomíná mi hořkou čokoládu. 

  

Čaj jsem připravoval ve svém gaiwanu o objemu cca 1dcl. Celkem jsem udělal 8 nálevů a pokračoval bych i dále (protože chuť čaje stále ještě byla poměrně výrazná), ale jelikož jsem všechny předchozí nálevy vypil, už jsem prostě nemohl ;o) Nejprve jsem udělal „nultý“, tzv. oplachovací nálev vodou o teplotě 100°C po dobu asi 15s. Ostatní probíhalo následovně…

Jednotlivé nálevy:

  1. teplota vody 100°C, čas louhování 1 minuta – chuť výrazně hořká, připomíná hořkou čokoládu, po zalití vodou začal čaj pěkně syčet, což mě docela překvapilo, nikdy jsem totiž nic podobného nezažil, nebo jsem si toho alespoň nikdy nevšiml
  2. teplota vody 90°C, čas louhování 20 sekund – menší intenzita hořkosti, příjemnější chuť, než u prvního nálevu
  3. teplota vody 80°C, čas louhování 45 sekund – nálev je znovu více hořký než předchozí, avšak se sladkým chuťovým dojezdem připomínajícím hořkou čokoládu (s velkým obsahem kakaa) – vím, že to zní divně, avšak i tyto hořké čokolády mají sladký chuťový dojezd, barva nálevu je nepatrně světlejší
  4. teplota vody 100°C, čas louhování 30 sekund – čaj po zalití vřelou vodou opět hezky syčí, zajímavé ;o) chuť je stále velmi intenzivní v kontextu nálevů předchozích, ale už nepatrně slábne
  5. teplota vody 85°C, čas louhování asi 80 sekund (zapomněl jsem na něj) – opět o něco slabší chuť a světlejší barva nálevu, avšak chuť se nezjemňuje, stále je velmi hořká
  6. teplota vody 75°C, čas louhování 45 sekund – v porovnání s předchozími poměně světlý nálev (možná kvůli nižší teplotě vody), lehčí, ale stále poměrně plná hořkočokoládová chuť
  7. teplota vody 100°C, čas louhování 30 sekund – opět světlejší nálev, hořkost čaje slábne, ale chuť se nezjemňuje
  8. teplota vody 90°C, čas louhování 45 sekund – chuťově nejpříjemnější nálev, začíná se zjemňovat, je nejsvětlejší, stále poměrně hořký, bohužel už ale nemám na to, abych udělal další nálev, takže končím…
 
-čaj před a po zalití-

 

 
-první a poslední (osmý) nálev-

 

Na postupu při dalších degustacích budu ještě pracovat, tohle byla pro mě samotného také zajímavá zkušenost. Časy a teploty vody uváděné u jednotlivých nálevů berte pouze jako orientační (hlavně teploty, čas jsem si celkem hlídal).

Závěr: Tento Pu-Erh mě bohužel moc nezaujal. Je hodně hořký, ale jeho chuť je nezajímavá. Totéž platí i o jeho vůni. Jediným pozitivem by mohlo být snad to, že vydrží poměrně hodně nálevů, což ovšem pozbývá významu, pokud vás chuťově nezaujme. Každopádně pokud se vám dostane do ruky, doporučuji jej popíjet k nějakému sladkému ovoci, třeba litchi, nebo sušenému černému rybízu máčeném v hořké čokoládě (mňam – díky téhle delikatese budete mít požitek snad z jakékoliv tekutity, kterou se někdo odváží nazývat čajem).

Hodnocení: 4 z 10 bodů.

3 110 views

39 komentářů Přidej vlastní komentář

  • 1. Cchajownik  |  16. 01. 2007 - 9:09

    Osobně s cihlovými puerhy dobrou zkušenost nemám. Chuťově mne uspokojují více sypané. Neobsahují tolik již zmiňovaných větviček. Pokud je cihlička kvalitní, její tvrdost podobá se kameni.
    A potom ochutnat takovýto čaj je někdy nadlidský úkol :)
    Nějak ti odskakuje menu :)

  • 2. Jirka  |  16. 01. 2007 - 13:17

    Pokud bych měl kvalitu tohoto Pu-Erhu měřit podle tvrdosti cihličky, tak je to extratřída, ovšem chuťově je to slabý podprůměr. Sypané Pu-Erhy nejsou špatné, ale osobně mám nejraději 250g cihlu u nás běžně prodávanou pod názvem Yunnan Tea Brick (nebo podobně). Sice to není žádná kvalitka, ale chuťově neurazí a krásně voní ;o) Však ji také brzy podrobím nějakému testíku ;o)

    A menu už taky neodskakuje, opraveno ;o)

  • 3. martin Svec  |  16. 01. 2007 - 17:13

    Tenhle mame! :))

    http://obchodcajem.net/

  • 4. Dan  |  17. 01. 2007 - 21:11

    Mohl by mi dát někdo typ na nějaký dobrý zelený Pu-Erh? Zatím jsem měl příležitost ochutnat 2 koláče a oba měli až moc kouřovitou příchuť což mi zrovna moc nesedí..

  • 5. Jirka  |  17. 01. 2007 - 21:22

    Dane: Docela dobrá je zelená „Tibetská houba“, kterou k nám dováží firma Expect – http://www.expect.cz ;o) Já ji kupoval u nás v čajovně, kterou ale zrušili (za krásných 130Kč), a o jiném zdroji bohužel nevím. Zkus napsat přímo Expectu, třeba Ti sdělí, kdo ty houby od nich bere a kde se tím pádem dají koupit. V dohledné době se tu snad na tu houbu objeví recenze ;o) Chuť je příjemná, skoro bych řekl, že piju tmavý Pu-Erh, ale dle dovozce je zelený a basta ;o)))

  • 6. sunnypeace  |  21. 01. 2007 - 16:08

    wau, jak neobvyklá příprava? nebo ne?

  • 7. Gormie  |  22. 01. 2007 - 13:02

    Víš o tom, že na http://www.obchodcajem.net dali odkaz na tvoji recenzi? Přijde mi to jako sympatické gesto – zvlášť když jsi ten čaj zrovna nepochválil.
    Jinak chci říct, že tvoje stránky vypadají nadějně a budu je pozorovat. :)

  • 8. Jirka  |  27. 01. 2007 - 0:05

    sunnypeace: jedna se o tradicni pripravu caju v Cine, avsak myslim, ze v mem podani tak moc tradicni nebyla, urcite jsem to taky hodne zprznil… ale clovek se uci po cely zivot :o))) jinak samozrejme v CR jsme zvykli na jiny zpusob pripravy caje… a bohuzel jeste stale v drtive vetsine vedou nalevove sacky, chjo :o)

    Gormie: ano, vim o tom, tesi me to a dekuji ;o) Budu mit od nich jeste dalsi caje, v priprave je recenze kolace z jejich nabidky a uz ted mohu rict, ze dopadne urcite lip ;o) Navic se informace o mem webiku objevila i na webu http://www.cuketka.cz, coz je super ;o) urcite se na nej podivejte, je tam mnoho zajimavych clanku, ja osobne doporucuji hlavne clanek zamereny na test caju od fy Amana, ktery me tak trochu inspiroval… ostatne jako cely web pana Cuketky ;o) Dekuji za prizen a doufam, ze sem vydrzim prispivat, nejak ted bohuzel nestiham ;o)

  • 9. Kaaia  |  28. 01. 2007 - 16:40

    Jenom upozornuji na chybu u odkazu na http://www.cuketka.cz. Je tam carka navic, takze odkaz nefunguje. Jinak pochvala za hezky blog. Tesim se, jak mi rozsiri me cajove obzory.

  • 10. Jirka  |  28. 01. 2007 - 23:01

    Kaaia: chyba opravena ;o) Diky za pochvalu ;o) Potykam se ted se zkouskami, takze sem neprispivam, ale hned, jak budu trosku vic free, zas tu neco „spacham“, slibuju ;o)

  • 11. zdeněk  |  29. 01. 2007 - 17:45

    Jako pu erhový nadšenec a příležitostný (či spíše vybíravý :-) sběratel bych si dovolil drobrnou poznámku. Pokud je čaj trpký, a to i při užití chladnější než vroucí vody a v dokonce i pozdějších nálevech, je evidentně něco špatně – a je to pravděpodobně ten čaj. Po šesti či sedmi letech zrání je trpkost hodně hodně hodně zvláštní – samozřejmě bych musel čaj vidět a ochutnat, ale podle toho, co píšete bych si tipnul, že nesedí stáří a špatně bude i technologie zpracování.
    Tmavé pu erhy (ony i zelené, ale o je jiný příběh) jsou na precizně zvládnutou technologii výroby dosti náchylné a když to výrobci někde ujede, tak to pak dopadne třeba trpkým nálevem…
    Druhá věc, která mi nesedí je vzhled tipsů – jsou na fotce hodně zlatavé, skoro jako tipsy z klasického červeného yunnanského čaje – a to deklarovaným letům zrání prostě neodpovídá, barva tipsů takto starých pu erhů už by měla být dosti jiná.
    Čili – zdá se mi, že se jedná o čaj malého producenta (nikde není uvedena továrna a to je samozřejmě též důvod k ostražitosti), který je čerstvý, ale nabízený jako šesti (sedmi) letý. Podle trpkosti pak lze usuzovat i na to, že s čajem samotným je v nepořádku více, než jen deklarované stáří.

  • 12. Jirka  |  29. 01. 2007 - 20:15

    Zdeňku: Děkuji za Vaši reakci. Jak říkám, nejsem žádný odborník ani znalec, takže nevím. Navíc se musím spoléhat pouze na informace od dodavatelů, nemám jak ověřit stáří čaje a výrobce bohužel neznají (s tím je na českém trhu stále docela problém, pokud není výrobce uveden přímo na obalu, nedokážou mi ho uvést snad nikde). Nepíšu, že čaj je trpký, je však až neobvykle hořký. Souhlasím však, že u čaje tohoto data jsem očekával větší jemnost. Čajové lístky ve skutečnosti nejsou tak světlé, jako je vidět na fotografii, na vině je můj foťák, mé oči a můj um při editaci fotografií a za to se Vám i ostatním čtenářům dodatečně omlouvám. Pokusím se vypátrat o tomto čaji nějaké bližší informace, ale nevidím to moc růžově.

  • 13. zdeněk  |  30. 01. 2007 - 10:00

    Jirko: myslím, že pátrání po informacích je ztráta času – pokud tento čaj stojí na českém maloobchodním trhu 70,- Kč, pak prostě nemůže jít o kvalitní starší pu erh.
    Pokud mám správné informace, již brzy se dočkáme ucelené a velmi široké nabídky čajů pu erh, k níž budou všechny potřebné informace dostupny a která bude skutečně reprezentativní (cca 80 – 100 druhů, povětšinou ze čtyř nejceněnějších továren).
    Dle mé zkušenosti je současná taktika zejména čínských obchodníků na našem trhu taková, že kupují v Číně, co jde zrovna levně koupit a s puncem autentičnosti to zde prodávají jako kvalitní čaje. Ovšem systematická a kvalitní nabídka žádá určitou systematičnost v nákupech a erudici ve výběru kombinovanou s nemalým finančním nákladem, což přesně není styl obchodu místních čínských či „čínsky se tvářících“ obchodníků…
    Protože chystáme vlastní pu erhový web, klidně se ozvěte a já jsem schopen Vám poradit, co stojí za to a co se na českém trhu chystá (nechci tu dělat reklamu :-)

  • 14. ondra  |  30. 01. 2007 - 15:07

    prispeju take neco do diskuze: jedna se totiz o takovy prehmat – pokud porovnate fotky na http://www.obchodcajem.net a fotky tyto, zjistite ze se lisi nepatrnym detailem – a to malym textem(cinskymi znaky okolo obdelniku) na prebalu a zaroven fotka rozbaleneho puerhu neodpovida. Pri nakupu ve velkoobchode prave doslo k zameneni, vim, ze to zni jako vymluva, ale uz jsem nabizel Jirkovi vymenu a moznost posouzeni kvality – ted jiz mame samozrejme skladem jen ty dobre :-). Jinak stari puerhu nemusi vzdy hovorit za vse… Nektere varky se povedou, nektere mene, ale cinani to nijak zvlast nerozlisuji a tak se muze stat, ze „koupite stejny nazev“, ale treba ne stejnou kvalitu

  • 15. Kuře  |  30. 01. 2007 - 15:42

    Souhlasim, je to fakt prehmat. Zvlast s ohledem na to, ze cihly na fotkach na vasich strankach maji na sobe uvedenou vahu – 500g!!! Jsou to tedy fotky naprosto jinych (urcite ne 100g) cihlicek. Koho chcete oklamat, panove? Jirkovi: doporucuji objednavat cihly a jine vyrobky u prodejcu anonimne, treba na adresu a jmeno kamaradu. Protoze tobe budou posilat to, co bezne nenabizeji. Zpravy na ceskem webu se siri rychle :]

  • 16. Vašek  |  31. 01. 2007 - 14:36

    Ahoj, koukám první test je tu :) Já jsem si puerh docela oblíbil, ale přípravu čaje ehm tak trochu flákam. Mam konvičku 0.75l kam dam od oka puerh a zaleju vřící vodou, mám rád silné tmavé nálevy, takže nechávám přes 2 min i déle. Pak všechen čaj naráz sliji a popíjim. Dělám ještě 2 nálev, který nechávám louhovat až téměř do vychladnutí vody k pití, takže klidně i 10 min. Další nálev už nedělám, zdá se mi už hodně slabý… Jinak jsem zkoušel 250g cihličku z obchodcajem.cz , překvapily mě trochu také ty silné stonky, nicméně nemám výhrady – vzhledem k ceně. Barva suchých lístku je tmavá, světlejší se nevyskytují.
    Zatím nejlepší puerh jsem dostal od přítelkyně – přivezla ho z Francie, bohužel nebyl nijak označen, ale byl pro mě chuťově nejlepší (lisovanyý) :-)

  • 17. zdeněk  |  01. 02. 2007 - 13:57

    k příspěvku od Ondry: zde musím striktně nesouhlasit. Seriozní znalci Pu erhu (Čí?ané samozřejmě také) rozlišují velmi precizně. Jde totiž o peníze. Jistěže ročník neznamená automaticky kvalitu, ale pokud se jedná o dobrý pu erh, každý rok správného zrání zvyšuje cenu (u zelených výrazně, u tmavých trochu méně). Stejně tak jsou některé receptury ceněny více než jiné, totéž platí o továrnách.
    Pokud někdo nabízí zcela stejné názvy a přitom je patrná diference v kvalitě, jedná se buď o obecné názvy bez udání ročníku, receptury, továrny atp. (tedy názvy zavádějící a zcela nedostatečné), v případě že tomu tak není a čaje se liší výrazně (použitým listem, charakterem) je minimálně jeden z nich padělek (a nebo jde o vliv nesprávného zdrání).
    Stejně jako k prodeji Ferarri nestačí být Ital, nestačí ani k prodeji čaje (a o pu erhu to platí výsostně) být Čí?an. Ono to chce opravdu mnohem víc.

  • 18. ondra  |  01. 02. 2007 - 19:18

    kure: cihlicky jsou baleny po peti tudiz odtud 500g(cinane si s detaily opravud hlavu nelamou, tudiz je to stejne natisteno i na jednotlivych cihlickach, nebo zda se Ti ze cihlicka je 500g?)… opravdu si me nastval protoze se snazime prodavat kvalitni veci, jak jsem mel pres nerozbalenou cihlicku poznat ze se nejedna o tu samou? objednej si na jakou adresu chces, dostanes cihlicku dobrou!

    2zdenek: take uplne nesouhlasim – jednak v teto cenove kategorii se nemuzeme pohybovat na urovni znaleckych puerhu…
    za druhe neni mozne, aby se kompletne cela varka povedla…
    (muzete najit ve dvou obchodech caje s nazvem naprosto stejnym, ale muzou se velmi lisit…)
    …kupoval jsem ve velkoobchode naprosto stejne cihlicky, v domneni ze jedna o ty same a upozornuji za naprosto stejnou cenu, takze maximalne na cem jsem vydelal je to, ze pak nekdo prohlasi, ze klamu zakazniky…

  • 19. ondra  |  01. 02. 2007 - 20:00

    zdenek: pokud mas dobry tip, kde prodavaji dobre puerhy, byl bych rad, diky.

  • 20. martin Svec  |  01. 02. 2007 - 20:07

    Chci jen podotknout, ze si uvedomujeme dulezitost nasi obchodni cti, takze pokud nekdo chce tvrdit, ze klameme lidi, tak ho vyzyvam na souboj
    (ktery bude samozrejme spocivat v piti puerhu)
    *

  • 21. zdeněk  |  02. 02. 2007 - 12:35

    pro Ondru a Martia Svece: nemyslím, že bych svým příspěvkem útočil na vás (váš obchod), ale i vy jste tento čaj u někoho koupili :-) a tím směrem byla vedena má výtka – k obchodníkům, kteří čaje dováží, aniž by měli dostatečnou erudici a poskytovali dostatečné informace (ostatně tím oklamaným jste primárně vy, protože jste byli uvedeni v domnění, že kupujete stejný čaj…).
    Jak jsem již řekl, brzy (během cca 5 týdnů) se dočkáme velmi kvalitní a ucelené nabídky pu erhů se všemi informacemi a vší péčí, která těmto čajům náleží, každý čaj bude opatřen jménem producenta, typem receptury, rokem sklizně, popřípadě informací o oblasti z níž pochází list použitý k výrobě, dále pak charakteristikou a predikcí zrání. Na tomto projektu se podílím, ale nechci tu dělat reklamu – až to přijde, jsem si jist, že to zaznamenáte :-).
    PS: k souboji v pití (kvalitního) pu erhu jsem kdykoli hotov :-))))))))), až tu čaje budou a nabídka bude na internetu, zvu Vás na ochutnávku :-)

  • 22. Jirka  |  04. 02. 2007 - 12:32

    Zdenku: Souhlasim, ze cena tohoto pu-erhu je ponekud podezrela ;o) Ale zase podle toho, kolik vydrzel nalevu… No, jak rikam, nejsem zadny odbornik ;o) Budu rad, kdyz mi poslete nejake blizsi informace o tom, co se chysta ;o)

    Jinak potvrzuji, ze mi opravdu byla nabidnuta vymena cihlicek za cihlicky, jejichz fotky jsou na webu prodejce. Teto moznosti asi vyuziju, abych mohl caje posoudit ;o)

  • 23. kaminka  |  07. 02. 2007 - 7:00

    Ahoj pchueřisti!!!!
    Ani jsem nečetla všechny příspěvky a hned v úvodu se musím přiznat, jsem pchuerový maniak…tuto cihličku znám velmi dobře a určitě tu“správnou“, ta skrývá moc dobrý čaj, který mi vydržel čtyři dny, připravovala jsem ho jak v konvičce, tak v gaiwanu a byla jsem celkem spokojená…ale s léty popíjejní tohoto tmavého skvostu jsem skončila u nejobyčejnějšího sypaného a s ním jsem nadmíru spokojená…ráno ho nasypu do konvičky a stále zalévám, když začně slábnout, přisypu a tak příjemně trávím celý den u počítače…čaj a já…obvykle tak dva a půl litru!!! takže vzhůru k dalším testům a držím palce!!!!

  • 24. dedpep  |  13. 02. 2007 - 13:53

    Jirkovi:díky za tu pěknou diskuzi k „důkladnějšímu testování“ 100g PuErhu za 70 Kč :o). Myslím to v dobrém. Nevím, co jsi chtěl v kvalitě popisovaného čaje objevit ( znáš ještě lacinější druh PuErhu ?) ale dobře se to četlo. Jsem sám velkým příznivcem PuErhu (už asi 10 let) a vyhledávám každý kontakt na něj.
    Zde?ku těším se na na váš pu ehrový web. Pokud bude s takovými informacemi jak uvádíš, klobouk dolů. Jinak naprosto souhlasím s tvými příspěvky.
    Přeji všem dlouhou a nezapomenutelnou chuť na jazyku po doušku dobrého PuEhru.

  • 25. dedpep  |  15. 02. 2007 - 7:28

    Jirkovi PS: nedělej 8 testů u jednoho druhu Pu Erhu, ale jeden test u 8 druhů PuErhů :,o) ( to bude jiné poznání )
    Hodně úspěchů v puehrovém světě

  • 26. Ali  |  15. 03. 2007 - 0:08

    Zdeňkovi: avizovaných pět týdnů je pryč a pořád jsme se nic převratného nedozvěděli – jaká je situace?

  • 27. zdeněk  |  16. 03. 2007 - 13:06

    situace je taková, že pu erhy se plaví na moři a za tři týdny by měly dorazit, poté bude ještě třeba chvíle strpení na zavedení všech čajů na web, výrobu katalogu a letáčků ke každému z nich atp., také jsem se konečně pustil do knihy o pu erhu, ale tam žádný termín neslibuji :-)
    Takže mějte ještě chvíli strpení, v tuto chvíli je jisté, že vše bude, ale v obchodech v takovém řádu je třeba mít trpělivost.
    Snad neprozradím příliš, když řeknu, že je možné se těšit na výtečné čaje z Xia Guan a Menghai Tea Factory, dále ze 6 Famous tea mountains factory a Haiwan tea factory. Samozřejmě s vybranými čaji menších producentů.
    V tuto chvíli ještě sháním nějakou skutečnou lahůdku, něco zcela mimořádného, ale problém je v cenách a také v tom, že 95% nabízeného zboží jsou padělky či chybně deklarované čaje. Ale v avizované zásilce pár libůstek také je :-)

  • 28. martin s.  |  19. 03. 2007 - 17:52

    To je teda fakt legrace. my jsme si puvodne s Ondrou mnuli rucicky, ze tohle bude vytecna reklama pro nase legracni hobby. Pak se ale ukazalo, ze je to spis antireklama a ted diky tele bajecne diskuzi dokonce…!
    :))
    No hlavne si to piti puerhu lidicky nenechte zkazit nejakym pokrikovanim trhovcu, na to je zivot prece kratkej. Mejte se super!!

  • 29. zdeněk  |  20. 03. 2007 - 14:18

    martin s.: koho máte na mysli? Nerozumím… Myslím, že tu nikdo nepokřikuje a o reklamu ani antireklamu tu nejde. Ostatně myslím, že vás konkrétně tu nikdo z ničeho nevinil a neviní…
    Pokud se jedná o můj poslední příspěvek – jen jsem odpověděl na otázku a to bez jakékoli reklamy, nikdy reklamu v diskusích nedělám a zásadně nepíši odkaz na web či firmu. Myslím, že není fér využívat soukromý web někoho jiného k dělání si vlastních obchodů. Zdeněk

  • 30. zdeněk  |  20. 03. 2007 - 14:52

    dedpep: napsal byste mi prosím na mail TaSan@centrum.cz? Pokud se zabýváte Pu erhy takto dlouhou dobu, určitě bych ocenil spolupráci na zmíněném webu (a třeba i knize), byť jakkoli volnou :-))).

  • 31. ondrasus  |  21. 03. 2007 - 12:33

    ja mam jeste jednu zasadu – nikdy nepsat do diskuzi – tady jsem ji porusil a jak jsem dopad, aneb v diskusi clovek s dobrymi umysly neuspeje…

  • 32. zdeněk  |  21. 03. 2007 - 17:00

    ondra: proč máte dojem, že jste neuspěl? Myslím, že všichni tady mají v úmyslu diskutovat o čaji a že tu není nikdo s jinými než dobrými úmysly.

  • 33. zdeněk  |  21. 03. 2007 - 17:17

    omlouvám se za grafomanii – ale jen pro ilustraci. Od svého kamaráda a poměrně uznávaného sběratele Pu erhů operujícího na Fancungském čajovém trhu jsem dostal „tržní“ ceny tmavých pu erhů ročníku 1999. A cena slavné 7581 cihly (jeden z nejpadělanějších a nejceněnějších tmavých Pu erhů na trhu) činí v maloobchodním trhu cca 45USD ex China (tj. bez poštovného, bez převodu peněz…), tj. v Čechách bez marže asi tak 1050 Kč čistě nákladová cena (toto není reklama – čaj tu nikdo nenabízí a nabízet – řekl bych – nebude :-).
    Jedná se o 250gr cihlu v originální krabičce, velmi ceněný ale nikoli úplně špičkový čaj. Proto jsem k recenzi této cihly napsal svůj pohled. Některé věci jsou prostě nemožné – a cena 70 Kč/100gr 1999 tmavého pu erhu je jednou z těchto věcí. Pokud si to někdo vyložil jako útok, omlouvám se…

  • 34. obda  |  27. 03. 2007 - 12:20

    > tj. v Čechách bez marže asi tak 1050 Kč čistě nákladová cena (toto není reklama – čaj tu nikdo nenabízí a nabízet – řekl bych – nebude :-).

    No, jiste by se tu nasli zajemci. Ta cena vychazi 420 Kc + marze na 100g, coz jde srovnat napriklad s Gyokuro Kyoto – 672 Kc/100g (DC). A znam lidi, co si napr. to Gyokuro obcas koupi.

  • 35. zdeněk  |  27. 03. 2007 - 13:41

    obda: nejde o cenu, ta byla spíše ilustrací pro mé předchozí příspěvky, ale o to, že takový čaj není tak úplně snadné koupit, respektive ono to snadné je, ale v 95% případů půjde o padělek :-). Navíc se mi podařilo sešmodrchat dva čaje dohromady :-) 7581 je samozřejmě cihla míchaná (první receptura tohoto typu uvedená na trh), cihla o které jsem psal je 1999 Menghai Zhuan Cha…
    7581 je maličko levnější ale hlavně jde o něco úplně jiného, omlouvám se za matení :-))))

  • 36. obda  |  28. 03. 2007 - 17:18

    Tu 7581 jsem nechtel moc komentovat :) Ale rozhodne bych ji neradil mezi nejcennejsi a nejpadelanejsi. K nakupovani – jsou e-shopy, kterym bych podle doporuceni napriklad u te 7581 docela veril – napr. tuhle jsem zahlid rocnik 1996 za $35

  • 37. zdeněk  |  30. 03. 2007 - 10:56

    obda: 7581 se padělá skutečně neuvěřitelným způsobem a v nepředstavitelné míře, ale jak jsem psal, její cena nedosahuje ceny tmavé cihly z Menghai Tea Factory.
    Na druhou stranu je mezi mnoha sběrateli 7581 skutečně velmi, velmi ceněným čajem – osobně bych však upřednostnil Sheng Pu erh stejného ročníku a kvality před Pu erhem míchaným :-)

  • 38. Ruda  |  15. 05. 2007 - 21:25

    Ó, jak je vše relativní. Pokud si objednám černý čaj v restauraci – i to se může přihodit – platím za 1,5 g cca 14 Kč, a to je
    1 400 Kč za 150 g cihličku, kdyby se to slisovalo.

  • 39. Jirka  |  03. 06. 2007 - 13:26

    Rudo: tohle srovnání je více než nepatřičné, řekl bych… V restauraci máš k tomu čaji servis služeb. Čaj Ti připraví, přinesou, dají Ti k němu cukr a citrón, nakonec po Tobě i umyjí nádobí. K Tvému příkladu se hodí srovnání spíše s čajovnou – konvička obyčejného Pu-Erhu stojí kolem 50Kč; řekněme, že je na ní použito 5g čaje. No a ten, kdyby se slisoval, tak by 150g cihlička z něj vyrobená stála 1500Kč. Ona relativnost, na kterou je zde poukázáno, je rázem ta tam… Stejně tak obyčejný „pytlíkový“ černý čaj se dá pořídit již kolem 10-15Kč za krabičku s 20 porcemi x 1,5g = 30g čaje. Obyčejný Pu-Erh stojí zhruba od 25Kč za 50g (nejlevnější je asi Pu-Erh Long Leaf u Oxalisu za 11Kč/50g, jeho cena však dává tušit kvalitu).

Napsat komentář

povinné

povinné, skryté

Můžete použít tyto HTML tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


Nejnovější články

Poslední komentáře

Reklama

Nezapomeňte navštívit

a život chutná lépe - recenze restaurací, testy delikates, recepty a reportáže  Úžasně voňavý, šťavnatý a křupavý zápisník pana Cuketky - Recenze, recepty a objevy
Čajík - seznam čajoven