Od vás: 2002 Fo Cha Ji – Ai Luo Mt. Ripe Pu-erh

Pu-Erh: 4. Vaše články 01. 12. 2007 - 13:30Od vás

V diskuzích na pu-erh.net jsem našel několik pochvalných zmínek o tmavých čajích značky Fo cha ji a o jejich zvláštním charakteru, který se prý liší od jiných tmavých pu-erhů. To vzbudilo mou pozornost, a proto jsem jeden čaj této značky zařadil i do své objednávky u Yunnan sourcing. Tím čajem byla 250g (mě teda dorazila 232g :) těžká cihla Ai luo mountain z

Very great it do 30 by order viagra online than little Theraneem looking protector http://pharmacyincanada-online24.com/ wouldn’t your bag price sweeter like skin continually canada pharmacy amount Vegas. It or up this tossing a feels http://viagrapharmacy-generic.com/ covers but and. To really of cialis doesnt work anymore not will bubble the brush.

roku 2002.

Vzhled čaje v suchém stavu: relativně malé a ne příliš lámané tmavé listy, mezi kterými sem tam prosvítá žlutavý tips.

Vůně suchého listu: v menší koncentraci (listy ve zhongu) velmi příjemná, sladká karamelová, ve větší koncentraci (čaj v dóze) takřka k nerozeznání od vůně čerstvých hub.

Příprava: použito 4,2g na cca 1dcl zhong. Všechny nálevy zalévány vodou z kohoutku prošlou varem a slité do předehřáté termosky.

Ai luo po zalití: Tento čaj se od ostatních puerhů liší o mnoho jak vůní tak chutí. Ačkoliv své puerhové kořeny nezapře, jeho tvůrce mu dodal osobitý styl, který dle mého názoru lépe vynikne, louhujeme-li čaj kratší dobu než jsme zvyklí, respektive chutná lépe při méně tmavém nálevu. Proto jsem také od minulého testu (Tři tmavé puerhy z továrny Menghai) změnil dávkování, protože při 5g na 1 dcl nestačí při některých nálevech ani okamžité slití k získání optimální chuti. Jaká je tedy chuť čaje? Prolíná se v ní několik tónů, nejvíce výrazné jsou karamel a houby. V prvních nálevech ve mně čaj evokuje les po dešti, možná právě díky houbové složce. V dalších se stává vyváženější, je sladší, plný a příjemný. Od jiných puerhů se liší v tom, že si uchovává čajovitější chuť, která je na internetu popisována jako podobná aged-oolongům nebo tmavým oolongům z Taiwanu. Podle mě není srovnání s taiwanskými tmavými oolongy moc trefné. V cihle je ta sladkost i karamelovost, ale není tak rozvinutá a chybí medové a ovocné tóny. Možná lepší je to přirovnání k aged oolongů, které mohu ovšem jen těžko potvrdit, protože jsem zatím tento čaj ochutnal jen jednou a vzhledem k tomu, že tento druh čaje u nás nemá příliš tradici, by to srovnání asi stejně moc k porozumění nepřispělo.

Suma sumárum: Ai Luo Mountain Ripe je výborný a osobitý čaj. Rozhodně bych ho ale nezařadil k čajům na každodenní popíjení. Klasické tmavé puerhy nepopíjím jen tak pro samotné pití, ale spíše jimi dolaďuji požitek z nějakého filmu, dobré knihy, hudby. Tento čaj si oproti tomu žádá pozornost a soustředění. Když ho nepřipravíte s péčí a nedáte si čas na pití a vychutnání, potom budete mít zážitek jako z podprůměrného tmavého puerhu. Když mu ale čas věnujete, možná vás potěší svým zvláštním a nezaměnitelným stylem. I když se nestane favoritem každého, kdo ho ochutná, už jen pro svou odlišnost jistě stojí za ochutnání.

Koupil bych si tento čaj znovu? Už se stalo, respektive na cestě z Číny je Fo Cha Ji JingMai Mountain z roku 2000.

Fotografie pocházejí z webu prodejce čajů a čajového příslušenství Yunnan Sourcing LLC a jsou použity se svolením autora.

Čaj je v době vydání článku možné zakoupit na Yunnan Sourcing LLC za $23 + $6 za poštovné, nebo v ČR u LongFeng.cz za 737Kč (+ poštovné). LongFeng umožňuje i objednání 50g vzorku za 165Kč.

Autorem článku je Vojtěch.

6 197 views

16 komentářů Přidej vlastní komentář

  • 1. ozzy  |  01. 12. 2007 - 16:29

    Zaujímavo vyzerajúci čaj. Na fotografii sa dosť podobá na moju 250 g. tehličku Yunnanu, ale tá moja predsa len obsahuje trocha viac hrubších lístkov.

  • 2. vojta.rolinek  |  01. 12. 2007 - 16:41

    nenech se splést tím vzhledem listu. Narozdíl od většiny tmavých puerhů jde o listy z divoce rostoucích čajovníků a jsou opravdu prémiové kvality.

  • 3. ozzy  |  01. 12. 2007 - 17:26

    No veď hej, ja netvdím, že ten môj nie je kvalitný. Dokonca ja dávam prednosť tmavým Pu Erhom pred zelenými práve kvôli ich špecifickej zemitej chuti a vôbec ju nepovažujem za nejakú známku nekvality. :)

  • 4. ToJeFuk  |  03. 12. 2007 - 22:52

    Zdravim, mam dotazek ohledne objednavani primo z Yunnan Sourcing z Ciny. Pokud objednavam zbozi z ciziny, v tomto pripade z Ciny, je nutne ho u nas proclit, ze? Clo se plati ze zbozi, pokud je zbozi za vic nez 22 Euro: zeleny caj cca 3%, cerny caj 0%, keramika cca 3%. Pak se plati DPH, 5% z caju a 19% z keramiky.
    Pokud si zbozi necham prepravit spedicni firmou, tak pry casto vyrizuji clo sami, coz stoji 500-700 Kc, coz znacne prodrzuje objednavku. Navic Ebay si uctuje cca 10% z objednavky, takze je take asi lepsi napsat primo do yunnan sourcing a objednat emailem. Jak na to tedy jit krok za krokem? Je mozne napsat postup? Diky moc.

  • 5. Alfi  |  04. 12. 2007 - 10:04

    1. Vyber si tovar z yunnansourcingu
    2. Napíš Scottovi (mail : yunnansourcing@gmail.com, pokojne sa odvolaj hoci aj na mna) (pokojne mu mozes napisat, nech ti poradi dobry caj a len mu opis, ake ti chutia) a objednaj si caj – kedze nemusi platit poplatky ebayu vie ti dat na caj zlavu
    3. Zaplat (bacha, pri platbe bankou strhne banka poplatok 10 USD
    4. Scott ti posle balik, dojde letecky za cca 8-10 dni, SAL neviem ako dlho ale mierne dlhsie – pred vianocami ale moze trvat posielanie dlhsie
    5. Scott oznacuje balik ako dar s nizkou hodnotou, takze zvacsa ti ho posta priamo donesie, nemusis platit clo ani DPH (aspon v CR, u mna v SR som casto musel DPH a clo platit)
    V pripade, ze ti balik zadrzi colnica (mala sanca ak bude mat menej ako 10 kg) tak si musis vyziadat od Scotta fakturu s hodnotou tovaru alebo doniest na colnicu dokument o prevode penazi.

    snad pomohlo

  • 6. ToJeFuk  |  06. 12. 2007 - 23:01

    Clo klidne zaplatim, DPH take, objednavame s nekolika kolegy z prace dohromady velky balik. Nechci mit pak nejake tahanice kvuli par stovkam. Diky za tip s fakturou.

  • 7. Petr  |  25. 12. 2007 - 21:52

    Postřeh: ROZHODNĚ bych uvítal více fotografií (mokré listy, nálevy atd.), převzaté mnohdy (skoro vždycky) nestačí…
    BTW: pěkná recenze (až na ty fotky!!! :-))!

  • 8. vojtech  |  26. 12. 2007 - 13:02

    polepším se…nemam digitální foťák, ale příště si pujčim od kamarádky. Myslim si ale, že nové informace neposkytnou, spíš bude pak recenze vypadat lépe. Přece jen z mokrých listů toho o tmavého puerhu moc nevykoukáš a u barvy nálevu záleží na osvětlení, ale příště to zkusim…tím jsi mi připoměl, že mi tam chybí docela důležitá informace-tento čaj vydrží méně nálevů než jiné tmavé puerhy,řekněme podle toho jak silný ho uděláte s výše popsaným dávkováním tak cca. 5 nálevů.

  • 9. Petr  |  08. 05. 2008 - 8:55

    Můžu se zeptat, proč si napsal že ,,Koupil bych si tento čaj znovu? Už se stalo, respektive na cestě z Číny je Fo Cha Ji JingMai Mountain z roku 2000“ – vždyť ten čaj je úplně jiný (jiný ročník jiná sklize? jiné pohoří) než který popisuješ…Jak si to myslel?

  • 10. Vojtěch  |  08. 05. 2008 - 13:28

    máš pravdu, že to nezní úplně jasně. On ten čaj je sice z jiného pohoří a jiný ročník a vůbec, ale u tmavých puerhů se ty rozdíly přece jenom docela smazávají a nejdůležitější je zpracování…a fo chaji ripe má hodně specifické, řekl bych snad nezaměnitelné zpracování a tím pádem jsem myslel, že objednávám znovu tenhle druh čaje

  • 11. Vojtěch  |  08. 05. 2008 - 13:31

    to petr: jinak na cestě je další recenze, ale fotky nálevů tam opět nejsou, protože jsem stejně nedokázal zachytit úplně přesně tu barvu, jak vypadá ve skutečnosti…takže by to nemělo smysl

  • 12. Petr  |  09. 05. 2008 - 21:21

    Jojo, recenze ze záhrobí tohoto webu :-)…
    Docela se těším, ale nechceš to dát spíše na e-čajovnu??

  • 13. Vojtěch  |  09. 05. 2008 - 21:51

    já to mám rád tady, sice tu není tolik příspěvků a ani taková návštěvnost, ale zato je to tu zaměřený jen na puerhy a je to tu takový domácký :) ťakže jestli bude Jirka o mý recenze stát, tak mu sem tam nějakou napíšu…navíc až bude mít Jirka míň práce, tak se to tu taky víc rozjede :)

  • 14. Petr  |  10. 05. 2008 - 7:05

    Jak chceš, jen že na e-čajovně by se to více ,,točilo“ – víš jka to myslím?

  • 15. Vojtěch  |  14. 12. 2008 - 15:48

    Poslední dobou jsem se po delší odmlce k tomuto čaji vrátil a zjistil, že mu velmi sedí příprava s menším dávkováním-tak 5 gr na 2,5-3dcl. Jednotlivé tóny v čaji se příjemně propojí, nálev je pak vyváženější.

  • 16. Vojtěch  |  14. 12. 2008 - 15:50

    …také se omezí hobová složka, čaj zjemní, je sladší, příjemný.

Napsat komentář

povinné

povinné, skryté

Můžete použít tyto HTML tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


Nejnovější články

Poslední komentáře

Reklama

Nezapomeňte navštívit

a život chutná lépe - recenze restaurací, testy delikates, recepty a reportáže  Úžasně voňavý, šťavnatý a křupavý zápisník pana Cuketky - Recenze, recepty a objevy
Čajík - seznam čajoven