Od vás: 2002 CNNP 7581 Ripe Brick

Pu-Erh: 2. Testy 18. 05. 2008 - 13:45Od vás

2002 CNNP 7581 Ripe Brick 

Uplynulo pár měsíců a opět se pouštím do recenze jednoho tmavého puerhu (na rozdíl od staré verze Wordu, která mi neustále přepisovala puerhy na Pyrrhy nahradí Word 2007 puerh za puch, což je určitě zajímavý posun :) z Yunnan Sourcing.  Jde o 250g těžkou cihlu 2002 CNNP 7581 Ripe.

Vzhled čaje v suchém stavu: Cihla je složena, jak už napovídá receptura, převážně z velkých tmavých listů, které jsou relativně volně slisované. Ve vrchní části cihly jsou listy sice menší a nalezneme zde i nějaký ten zlatavý tips, jde však jen o horní šlupičku. V Evropě by to bylo pravděpodobně považováno za klamání spotřebitele, v Číně je to ale asi bráno za tradici.

Vrchní a spodní strana cihly:


  
Vůně suchého listu: ne příliš výrazná, lehce lékořicová.          

Příprava: použito 4,5g na cca 1dcl zhong. Všechny nálevy zalévány vodou z kohoutku prošlou varem a slité do předehřáté termosky.
 
7581 po zalití: Jde o chuťově relativně jednodušší shu. Hlavní složkou chuti (samozřejmě pomineme-li základ tmavého puerhu) je lehce karamelová sladkost, která se postupně s přibývajícími nálevy vytrácí. Čaj není příliš aromatický (což mám rád), ve vůni se objevuje náznak lékořice, při silnějším nálevu mírná hořkost, která se ale neodráží v chuti. Øekl bych, že jde o více fermentovaný tmavý puerh. Větší listy mají za následek světlejší barvu nálevů.  Čaj je v chuti opravdu jemný a lze jen souhlasit s popisem prodejce „with just the right amount of aging“. 

V souvislosti s tím mě napadá, že jsou na internetu k vidění velmi drahé staré tmavé puerhy. Když vidím, že tomuto čaji k podle mě naprosté vyzrálosti stačilo necelých 6 let, nenapadá mě důvod, proč by měl někdo platit částky přesahující i 100$ za staré tmavé koláče či cihly (berte to jako námět k diskuzi, žádný takový puerh jsem neochutnal a asi ani neochutnám, takže zde má můj názor minimální váhu). Vždyť shu byl vymyšlen právě pro okamžitou (či skoro okamžitou) konzumaci, aby se doplňoval s sheng, který nejdřív musí vyzrát. Například v nabídce HouDe byla cihla stejné receptury od stejného výrobce z devadesátých let takřka 3krát dražší (pokud ji někdo má, rád mu pošlu poštou vzorek své cihly, aby se k tomu mohl objektivněji vyjádřit).


Suma sumárum: 2002 CNNP 7581 je plně vyzrálý, lehký, příjemný čaj bez rušivých tónů na každodenní popíjení. Nabízí se otázka, jestli to za cenu $24 za 250g stačí. Nejde rozhodně o čaj, který by někoho mohl ohromit. Lze jistě sehnat levnější čaje s větším charakterem, co vydrží více nálevů. Na druhou stranu na této cihle těch několik let zrání přece jen zanechalo stopy a s podobnou hladkostí se u mladších puerhů asi nesetkáme. Čaj nedoporučuji těm, kteří mají rádi shu s výraznou, plnou chutí a neprůhlednou barvou nálevu. Mně osobně 7581 vyhovuje a je to takový můj čaj na večer, když se cítím hodně unavený na to, abych vychutnal nějaký složitý (myšleno čaj s více dimenzemi, který si při pití žádá soustředění) čaj, ale zároveň mám chuť na něco jemného a lehčího, co mě trochu povzbudí.    

Koupil bych si tento čaj znovu: nejsem si jistý. S 7581 jsem spokojený, ale tento rok došlo k výraznému zlevnění tmavých puerhů, jde tedy sehnat mladé puerhy vyšších tříd za nižší ceny, které ovšem ještě potřebují alespoň chvíli zrát. Na druhou stranu je sympatické, že čaj pochází z doby před rokem 2003, kterým začíná výrazný nárůst oblíbenosti puerhů spojený s přetěžováním čajovníků. Nedělám si ale příliš iluze o tom, že by tato relativně nízká třída čaje pocházela snad z jarní sklizně.

Čaj je k dispozici k zakoupení v Yunnan sourcing za $24 + poštovné.

Když už jsem sem dal do toho focení, tak mně odpusťte, že se pochlubím jednou z čajových plechovek ze své sbírky:

 
 

Autorem článku je Vojtěch.

 

6 304 views

6 komentářů Přidej vlastní komentář

  • 1. ozzy  |  19. 05. 2008 - 23:11

    Tak, toto je skutočne výborný čaj. Minulý týždeň som ho dopil, objednaný bol z tealand.sk. Pripravoval som ho do konvičky na dva až tri nálevy. Lúhoval som zhruba od 5 do 8 minút. Prvé dva nálevy mali v podstate rovnakú chuť.Tretí nálev už trošku strácal, ale jemnú orechovú chuť bolo stále badať. Osobne som s týmto čajom úpne spokojný.

  • 2. Petr  |  20. 05. 2008 - 13:20

    Co fotografie mokrých listů a obalu?
    A je podle mě docela zbytečné nechávat zrát shu pu-erhy (píšeš „k naprosté vyzrálosti“)…Mám výborné 2007 které chutnají podobně jako 98

  • 3. Vojtěch  |  20. 05. 2008 - 13:44

    ty jsi hnidopich :) fotografie mokrých listů jsem nedělal, protože z mokrých listů a shu puerhu prostě nic nevykoukáš…a obal je na yunnan sourcing. Jinak bych nesouhlasil s tím, že není vůbec třeba nechat zrát shu puerhy, respektive se podle mě na shu puerhech zrání také projevuje, i když podstatně méně než na sheng…vždyť nemůžeš vědět jak chutnal tvůj čaj z roku 98 v roce 98

  • 4. Vojtěch  |  20. 05. 2008 - 13:55

    to petr: jinak taky si myslím, že je zrání u shu puerhů přeceňované, ale přece jen se ty starší podle mě od těch mladších přece jen mírně liší, potřebují jakoby ustálit, aby se všechno spojilo do jednotné plné hladké chuti. Ale možná se pletu, přece jen jsem ještě až zas takový kvanta shu puerhů nevypil. A v našich podmínkách asi shu opravdu vůbec nezraje

  • 5. ozzy  |  20. 05. 2008 - 22:22

    Mne osobne je celkom jedno, či zreje alebo nie. Aj tak ho vždy najneskôr do pol roka spotrebujem. :))

  • 6. Petr  |  21. 05. 2008 - 7:32

    z části máš asi pravdu :-)

Napsat komentář

povinné

povinné, skryté

Můžete použít tyto HTML tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


Nejnovější články

Poslední komentáře

Reklama

Nezapomeňte navštívit

a život chutná lépe - recenze restaurací, testy delikates, recepty a reportáže  Úžasně voňavý, šťavnatý a křupavý zápisník pana Cuketky - Recenze, recepty a objevy
Čajík - seznam čajoven