Oh!Phở – další nové bistro s vietnamskou kuchyní na brněnské scéně

Jídlo a vše kolem něj 18. 09. 2016 - 21:00Jirka

Oh!Phở - Tradiční vietnamská kuchyně & Sushi bar
V pondělí 12. září 2016 otevřel na Veveří 34 v Brně další podnik zaměřený na vietnamskou kuchyni. Mimo to má i poměrně širokou nabídku sushi. Podělím se s vámi o své dojmy z prvních dní po jeho otevření.

V první týden provozu se podnik rozhodl nalákat strávníky na 30% slevu na vše z nabídky (níže uvádím základní ceny bez slevy). Vzal jsem to jako ideální příležitost, abych ochutnal co nejvíce z jejich jídel, zvláště, když pracuji pár kroků od podniku.

Nabídková tabule a pult, za kterým se také připravuje sushi

Na pondělní oběd jsem zvolil Pho bo (109 Kč). Po chvíli čekání a opakovaném ujištění obsluhy o tom, co jsem si objednal, mi na stole přistála obrovská mísa, téměř po okraj plná, a talířek s nakládanými kousky bambusových výhonků a limetkou. Polévka vypadala poměrně dobře, bylo v ní docela dost masa, úhledně nakrájeného na tenké plátky, tak akorát prorostlého, aby to snědl i takový frfňa jako já. Z bylinek byl zastoupen asi jen koriandr, a to v množství, které by asi většina lidí označila za optimální, ale já bych i přidal (a to i další bylinky). Dále nechyběla jarní cibulka a červená cibule v přiměřeném množství, chyběly naopak mungo klíčky. Nudlí bylo dost, měly příjemnou konzistenci, nebyly nijak potrhané, jak to někdy bývá. Prostě prvotní dojem byl velmi dobrý. Pak jsem ale polévku ochutnal. No… V tom vývaru je nějaké koření, které sice znám zlehka z vůně vývarů odjinud, ale tady je ho moc. Je to něco, co se dává do směsi perníkového koření. Badyán? Skořice? Hřebíček? Fakt nepoznám, které z tohohle koření tam tak moc převládá a kazí tím můj dojem. Musím si rozšířit obzory, abych to identifikoval. A hovězí maso je taky tím kořením poznamenáno. Chutnalo spíš jako české hovězí k rajské omáčce. Tahle polévka mi prostě chuťově nesedla. Polévek Pho bo už jsem měl spousty, ale žádná nikdy nechutnala takhle výrazně. Po zmiňovaném koření vždy spíš jen voněla. Bylo to pro mě nezvyklé, zvláštní, jiné, než jsem čekal. Polévka ale jinak působila poměrně poctivě a neošizeně, takže fakt nevím, jak se k ní postavit. Zkusím ji ještě někdy příště, za pár týdnů, a uvidím, jestli to je styl tohohle bistra, nebo jen kuchaři první den ujela ruka s nějakým konkrétním kořením.

Pho bo

V úterý jsem si vybral Bun bo nam bo (115 Kč). V podniku opět panoval menší chaos, ale věřím, že obsluha se časem sehraje. Asi za 10-15 minut od objednávky jsem měl jídlo na stole. Překvapilo mě, že jsem dostal jen jednu mísu, miska se „zálivkou“ chyběla. Zeptal jsem se tedy obsluhy, proč jsem ji nedostal, když na obrázku v jídelním lístku je. Prý je vše již nalito v jídle. Zpravidla jsem zvyklý, že se zálivka servíruje zvlášť, tak mě to trochu zarazilo. Vždy jí totiž trochu ochutnám a můžu aspoň posoudit, jaká je sama o sobě. Tady to nešlo. Jídlo ale vypadalo docela hezky a byla ho příjemná porce. Zamrzela mě ale absence bylinek. Fakt tam nebyly vůbec žádné. Alespoň pár lístků perily, klasnatky nebo aspoň koriandru bych fakt ocenil. Vše ostatní ale bylo docela v pořádku. Maso bylo měkké a dobře ochucené, jen možná nakrájené na až moc velké kusy. Ostatní zeleniny bylo taky dost, nechyběly mungo klíčky, okurka, mrkev, ledový salát, pražené arašídy a smažená cibulka. Nudle byly opět připraveny velice dobře, nelepily, nebyly potrhány na malé kousky. Zálivka byla trošku víc kyselejší, než bych si přál, ale nešlo o nic zásadního. Jen bych si do ní dal trošku víc rybí omáčky. Nebylo to jídlo, které by mi vyrazilo dech, ale odcházel jsem sytý a spokojený. Trochu vyladit zálivku, přidat bylinky a bude to skvělé.

Bun bo nam bo

Ve středu přišla na řadu polévka Bun bo hue (129 Kč). Tuhle polévku jsem ještě nikdy neměl, byl jsem tedy docela zvědavý. Přišel jsem chvíli po 12. hodině a v podniku byl pořádný nával, že skoro nebylo kde si sednout. Na jídlo jsem pak čekal přes 20 minut, během nichž se podnik stal poloprázdným. První dojem, když mi polévka přistála na stole, byl docela dobrý. Polévka vypadala hezky, bylo jí hodně, bylo v ní hovězí a vepřové maso v dostatečném množství, jarní cibulka, trocha koriandru, mungo klíčky, červená cibule… Po ochutnání ovšem následovalo velké zklamání. Polévka neměla takřka žádnou chuť. Nebyla ani slaná, prostě taková nijaká, z vývaru nebylo cítit vůbec nic – ani maso, ani koření. Nic! Nespravila to ani notná dávka soli, pepře a srirachy. Musím ale opět pochválit aspoň skvěle připravené nudle v polévce. Možná si říkáte, proč o těch nudlích pořád mluvím. To proto, že se mi už mnohokrát stalo, že nudle nebyly úplně v pořádku – mnohdy byly oschlé, potrhané apod. Tady nudle zatím vždy zvládají skvěle.

Bun bo hue

Pro čtvrteční ochutnávku jsem si vybral Bun cha (115 Kč). Na jídlo jsem čekal asi nejdéle, nějakých 25 minut, ale přitom bylo v podniku méně lidí než ve středu. Když už jsem se dočkal, dost mě překvapil způsob servírování. Maso totiž plavalo přímo v misce se zálivkou. Nejlepší způsob servírování je asi vše zvlášť – maso, nudle, zálivka a zelenina s bylinkami. Když už ale šetřit nádobím, myslím, že je lepší dát vše na jeden talíř a zvlášť jen zálivku. Když se ale přenesu přes způsob servírování (a odhlédnu od toho, že i na obrázku jídla mají maso a zálivku zvlášť), bylo to docela dobré. Maso bylo fajn, takové docela dost kouřové, fakt by mě proto zajímalo, jak ho v kuchyni „grilují“. Bylo docela dobře ochucené a nakonec ani nevadilo, že bylo v té zálivce. Jen bych poznamenal, že chutnalo jako „české bárbekjů“, chyběla ta exotičnost v chuti, kterou znám odjinud. Chutnalo ale dobře. Konečně jsem se dočkal i většího množství bylinek (ale klidně bych i přidal). Na tohle jídlo klidně rád přijdu znovu, celkem jsem si pochutnal. Zkusil jsem také zelený čaj. Mají klasický vietnamský zelenáč louhovaný přímo v konvičce, takže pozor na jeho sílu, pokud nejste zvyklí.

EDIT 7. 10. 2016 – dozvěděl jsem se, že tradičně se Bun cha servíruje skutečně již přímo v zálivce, nikoliv mimo, takže tuhle svou výtku beru zpět.

Bun cha

No a v pátek jsem si dal Pho ga (109 Kč). Ve Vietnamu prý na kuřecí „Pholévku“ jen tak nenarazíte, údajně je to spíš pro Evropany. Tak to jsem ji přece nemohl vynechat :-) Po nějakých 15 minutách jsem se dočkal pořádné mísy, stejně jako v pondělí v případě Pho bo. Z vývaru jsem ucítil to samé koření, jaké bylo v Pho bo, ale jen lehoučce. V chuti ono koření pak nebylo cítit takřka vůbec. Vývar měl příjemnou chuť, maso bylo dobré a krásně měkké, jen téměř neslané, oproti Pho bo přibyly i mungo klíčky, na talířku s nakládaným bambusem a limetkou se objevilo i pár kousků chilli. Šlo o příjemnou polévku, na které jsem si pochutnal asi nejvíce z mnou ochutnaných jídel, navíc mi udělala dobře, protože se o mě od rána pokoušelo nachlazení. Vývary mají prostě magickou moc :-)

Pho ga

Než vše uzavřu, mám ještě pár postřehů.

V pondělí se mi stalo, že mi byla naúčtována plná cena, namísto avizované 30% slevy. Po mém upozornění byla cena opravena a personál se omluvil s odvoláním na první den provozu a zmatky s tím související. Ve středu se ovšem situace opakovala – účtenku s plnou cenou obdržel pán, ke kterému jsem si v podniku přisedl. Servírka (Češka) poté, co ji na chybu upozornil, nejprve neporozuměla jeho námitkám, poté odběhla a po chvíli se vrátila zpět s původní účtenkou a ručně propiskou opravenou cenou. Snad tyhle chybky nebyly záměrem. Od pondělí se ale jede za plné ceny, takže k obdobným chybám už nebude moci dojít.

Možná si říkáte, proč jsem nezkusil taky sushi. Důvodem není jen to, že mám radši vietnamskou kuchyni, ale také to, že jsem několikrát zahlédl mladíka nebo slečnu, kteří sushi připravovali, jak v hygienických rukavicích, v nichž vyrábí jídlo, zároveň obsluhují hosty, odnáší ze stolů špinavé nádobí a dokonce obsluhují kasu a berou do rukou peníze. Takhle teda vážně ne!

Další zajímavostí je, že podnik těsně před otevřením změnil ceduli nad výlohou. V pátek 9. září vypadala cedule ještě takhle:

stará cedule

… a v pondělí 12. září už vypadala takhle:

nová cedule

Nová cedule se mně osobně líbí mnohem víc, takže změnu na poslední chvíli vítám.

Zdá se, že podnik má v plánu i rozvážet prostřednictvím DámeJídlo.cz. Jídelníček tam už mají, ale rozvoz v provozu ještě není. Ceny jsou (alespoň zatím) stejné jako v kamenné provozovně, platí se jen za rozvoz (aktuálně je nastaveno 59 Kč, od objednávky za 1000 Kč a výše zdarma). Zatím se zdá, že rozvážet budou vše z nabídky, včetně velkých polévek, s příplatkem za obal 10 Kč za jídlo. To je fajn.

A co říct závěrem? Za návštěvu tenhle podnik určitě stojí. Sice je toho ještě dost, co mohou zlepšit, ale přeci jen šlo o první týden provozu, takže obsluha ani kuchaři ještě nejsou tak zvyklí a sehraní, jako budou po pár týdnech nebo měsících. Já sem určitě občas na oběd zajdu, ale polévku Bun bo hue si asi jen tak znovu nedám :-)

Podnik na Restu.cz: https://www.restu.cz/oh-pho/
Podnik na DámeJídlo.cz: https://www.damejidlo.cz/oh-pho

(jinde jsem podnik nenašel – zatím nemá web a asi ani facebookovou stránku, možná později)

1 448 views

Napsat komentář

povinné

povinné, skryté

Můžete použít tyto HTML tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>


Nejnovější články

Poslední komentáře

Reklama

Nezapomeňte navštívit

a život chutná lépe - recenze restaurací, testy delikates, recepty a reportáže  Úžasně voňavý, šťavnatý a křupavý zápisník pana Cuketky - Recenze, recepty a objevy
Čajík - seznam čajoven